Recepty
Příspěvky
Zdravotní chutné čaje - heřmánkový voňavý
9. 10. 2011
0,25 l vody a 1 lžička sušiny, spařit a 20 minut luhovat.
Sladkokyselé okurky
6. 9. 2011
Drobné okurky víckrát umyjeme, třeba i měkkým kartáčkem (např. v koupelně v nádobě ve vaně, aby bláto stříkalo kam má). Počkáme až oschnou. Potřebujeme křen, koření.
Pařené okurky
31. 8. 2011
Okurky dvakrát umyjeme kartáčkem a opláchneme. Na 1 litr dáme 24 g soli, kopr, křen, hořčičné semeno.
Nakládané okurky
25. 8. 2011
Na 10 l vody potřebujeme 0,25 kg soli a 3 kostky cukru. Rozmícháme a okurky zalijeme, zatížíme, nesmí plavat.
Předem stejně velké namočíme na 10 h do vody, omyté. Dále potřebujeme křen.
Zelenina v soli
17. 8. 2011
2 kg celeru, 2 kg mrkve; 1,5 kg petržel kořen; 0,75 kg kapusty; 0,75 kg brukve; 0,5 kg póru; 0,5 kg celerových listů; 0,5 kg petrželové natě, 1 kg cibule, 1 kg květáku.
Pečená jablka
27. 7. 2011
Upečeme 5 kg oloupaných a vykrájených jablek. Slupky usušíme a v zimě vaříme na čaj. Pečeme bez vody v troubě do změknutí.
Jablka s křenem
25. 7. 2011
5 kg jablek se slupkou nahrubo nastrouháme, promícháme okamžitě s 0,25 kg cukru a 100 g jemně nastrouhaného křenu.
Vařené džemy
27. 5. 2011
Vaříme v neotlučených pekáčích. Ovoce rozmeleme a rozprostřeme v tloušťce asi 1,5 cm. Tím se zkrátí doba vaření. Polovinu cukru přidáme ke konci vaření a polovinu do hotové horké marmelády či džemu, rozmícháme a plníme do horkých sklenic, uzavřeme. Dřív se převázaly dvojitým celofánem.