Zelenina v soli
Uvedené množství jsou pro čistou váhu po očistění. Promícháme s 1,5 kg soli. Plníme do malých sklenic, pevně uzavřeme anebo povážeme dvojitým celofánem.
Skladování:
Uchováváme v suchu, temnu, chladnu. Malé skleničky jsou výhodné, protože po otevření je jistě brzy spotřebujeme a tak se nám nic nezkazí.
Postup:
Kořenovou zeleninu neloupáme! Nehezká místa vykrojíme. Poté dobře kartáčkem v teplé vodě vydrhneme, několikrát opláchneme. Nastrouháme na středních či jemných kapkách struhadla.
Natě a listovou zeleninu velmi dobře umyjeme, prohlédneme a zase umyjeme. Okapeme. Nakrájíme jemně na malé kousíčky.
Použití:
Přidáváme do polévky, kterou předem nesolíme.
- - - - - - - - do omáčky, také tu nesolíme (hodí se i na svíčkovou a jiné dle své fantazie).
- - - - - - - - pod masa atd.
Mažeme slabě na chléb s máslem.
- - - - - - - - - - na chléb s tvarohem.