Sladkokyselé okurky
Ukládáme je do 1 l láhví, každou vrstvu prokládáme krájeným křenem, který dodá pikantnost a podporuje zažívání. Plnou láhve plníme uvařeným, vychladlým roztokem. Použijte směs nabízenou na trhu ať už běžnou, anebo pro diabetiky a postupujte dále dle návodu. Některé se zavařují a v tom případě to nepřehánějte, ať okurky zůstanou tvrdé a křehké. Jiné připravené směsi není třeba po naletí do láhví i s nimi znovu zavařovat, postačí je pořádně uzavřít např. patentními víčky. V obou případech po otevření raději dlouho se spotřebou neotálejte a v mezidobí je udržujte v chladu a temnu. Poznámka zdravotní: okurky s láhví vytahujte kleštěmi na okurky (dřevěné, plastové, chromované..). Nedávejte tam prsty své ruky, ani olízanou vidličku nebo lžíci, kterými byste si trvanlivost po otevření zkrátili a nezávadnost zrušili (infikování kontaktem z vně, s obsahem k jídlu!..). Totéž platí při používání - marmelád - hořčice - zeleninových zavařenin - čokolády k mazání - atd., atd. ..